اگر نمیدانید زینک در چاپ چیست و دوست دارید که در این زمینه اطلاعات بیشتری به دست بیاورید، خواندن این مطلب را تا انتها به شما توصیه میکنیم. زینک در صنعت چاپ به صفحات فلزی از جنس روی یعنی Zn گفته میشود که در چاپ افست این صفحه به عنوان سطح حامل طرح مورد استفاده قرار میگیرد.
صفحات زینک پوشش حساس به نور دارند و بعد از اینکه در معرض نور لیزر یا UV قرار میگیرند، به تثبیت تصویر میپردازند. زینک در صورتی که دوام و کیفیت بالایی داشته باشد، دقت انتقال رنگ خوبی داشته و قابلیت چاپ در تیراژ بالا را فراهم میکند. به همین علت یک ابزار مهم در روند چاپ حرفهای به حساب میآید. از مزایای استفاده از زینک کیفیت چاپ یکسان، مقاومت در برابر سایش و هزینه مقرون به صرفه در تیراژهای انبوه میباشد. مجموعه چاپ آقا از جمله چاپخانههای معتبری است که این روش چاپ را انجام میدهد.
زینک چیست و چه کاربردی دارد؟
زینک در صنعت چاپ معمولاً به شکل پودر زینک یا مرکب حاوی روی در بعضی مراحل چاپ به کار میرود. زینک در چاپ افست غالباً برای امنیتیسازی اسناد، چاپ اسکناس و برخی روشهای خاص چاپ به کار میرود که در ادامه این کاربردها را شرح میدهیم؛
- چاپ امنیتی و اسکناس: پودر زینک که یک ماده ضد جعل به شمار میرود، در چاپ اسکناس و مدارکی مانند: گذرنامه، گواهینامه و چکهای بانکی استفاده میشود و از ویژگیهای منحصر به فرد آن واکنش به اشعه UV است که به تشخیص اسناد اصل از تقلبی کمک میکند.
- مرکبهای متالیک و براق: بعضی از مرکبهای چاپ از پودر روی برای ایجاد جلوههای براق و نقرهای و متالیک استفاده میکنند که در چاپ بستهبندی لوکس، کارت ویزیت و تبلیغاتی کاربرد دارند.
- چاپ افست و لیتوگرافی: بعضی اوقات از ورقهای روی (زینک) به جای ورقهای آلومینیومی در ساخت پلیتهای چاپ افست استفاده میکنند که این روش در چاپهای تخصصی با تیراژ پایین کاربرد دارد.
- محافظت در برابر خوردگی چاپ روی فلزات: هنگام چاپ روی ورقهای گالوانیزه از زینک (روی) به عنوان پوشش استفاده میکنند که نقشی محافظتی در برابر زنگ زدگی دارد.
مراحل ساخت زینک در لیتوگرافی
برای اینکه زینک در صنعت چاپ مورد استفاده قرار بگیرد، مراحل ساخت مختلفی را طی میکند. در چاپ افست، زینک (پلیت چاپ) عموماً از جنس آلومینیوم با پوشش حساس به نور ساخته میشود که این پلیتها پس از لیتوگرافی برای چاپ تصویر روی کاغذ یا سطوح دیگر استفاده میشوند. در ادامه به شرح مراحل ساخت زینک میپردازیم؛
مراحل ساخت زینک در لیتوگرافی | توضیحات |
آماده سازی ورق آلومینیومی | آماده سازی ورقهای آلومینیومی به این صورت است که ابتدا آنها را با ضخامت ۰.۱ تا ۰.۵ میلیمتر انتخاب میکنند و سطح آلومینیوم را با فرایند الکترولیز یا شن پاشی زبر میکنند تا چسبندگی پوشش حساس به نور بیشتر شود گاهی نیز یک لایه نازک اکسید آلومینیوم برای مقاومت بیشتر ایجاد میشود. |
پوشش دهی با مواد حساس به نور | یک لایه حساس به نور در سطح آلومینیوم اعمال میشود که این پوشش معمولاً در برابر نور واکنش نشان میدهد. |
نوردهی | فیلم لیتوگرافی روی پلیت قرار میگردد و تحت نور UV که در مناطق نور خورده پوشش حساس به نور سخت شده و در مناطق بدون نور قابل حل باقی میماند. |
ظهور | پلیت را در محلول ظهور قرار میدهند تا بخشهای نور ندیده شسته شوند. طی این مرحله مناطق چاپی شامل عکس و متن از مناطق غیر چاپی جدا میشوند. |
تثبیت و پخت | در چاپهای با تیراژ بسیار بالا در برخی پلیتهای با دوام زیاد، عملیات حرارتی انجام میشود تا مقاومت پلیت برای چاپ در تیراژ بالا افزایش یابد. |
کنترل کیفیت و بازرسی | در این مرحله پلیت نهایی از نظر وضوح نقاط، کنتراست و عیبهای احتمالی بررسی میشود. |
استفاده در ماشین چاپ افست | و در انتها پلیت آماده را روی سیلندر ماشین چاپ نصب کرده و مرکب فقط به بخشهای تصویری میچسبد. بدین ترتیب تصویر از پلیت به لاستیک و در انتها به کاغذ منتقل میشود. |
نقش زینک در کیفیت چاپ
نقش حیاتی زینک(روی) را در کیفیت چاپ نمیتوان نادیده گرفت به ویژه در چاپ افست که از صفحات فلزی حساس به نور استفاده میشود. در ادامه به شرح این موضوع میپردازیم؛
- دقت در انتقال تصویر: انواع زینک در چاپ باید تصویر را با دقتی بالا از فیلم یا فایل دیجیتال دریافت و به سطح چاپی منتقل کنند.
- مقاومت و دوام: برای ثابت ماندن کیفیت چاپ زینک باید مقاومت بالایی در طول چاپهای طولانی مدت از خود نشان دهد.
- کنترل نقاط چاپ: هرچه کیفیت سطح زینک بالاتر باشد بر اندازه نقطههای ریز تاثیر مثبت میگذارد. زینکهای با پوشش نامناسب باعث تیرگی و از دست رفتن جزئیات میشوند.
- تعادل رنگ و یکنواختی: برای ایجاد تعادل و یکنواختی در نتقال رنگ زینک باید بدون نقص باشد تا این وظیفه را به خوبی انجام دهد.
- حساسیت به مرکب و آب: برای جلوگیری از بروز مشکلات مانند لکهگیری و محو شدن رنگ، سطح زینک باید تعادلی بین جذب مرکب و دفع آب داشته باشد.
- رزولوشن و وضوح چاپ: زینکهایی که کیفیت بالاتری دارد امکان چاپ با رزولوشن بالا مثلاً ۲۴۰۰dpi به بالا را فراهم میکنند. اما زینکهای ضعیف وضوح را کاهش داده و باعث ایجاد نویز میشوند.
انواع پلیتهای مورد استفاده در لیتوگرافی
پلیت که در فرایند لیتوگرافی نقش انتقال تصویر از فایل دیجیتال به سطح چاپی را ایفا میکند، در انواع مختلف تولید میشود که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. با ما همراه باشید تا انواع پلیت در صنعت چاپ را بشناسید.
- پلیتهای آلومینیومی: رایجترین نوع پلیت همین مدل است که پوشش حساس به نور دارد و برای چاپهای با تیراژ بالا (تا ۱۰۰ هزار برگ) مناسب است.
- پلیتهای دیجیتال: در این نوع از پلیتها، تصویر ستقیماً با لیزر روی پلیت حک میشود و انواع مختلفی از جمله حرارتی، UV و بدون فرایند شیمیایی دارد.
- پلیتهای پلیمری: این پلیتها که پایه پلاستیکی یا فلزی با پوشش پلیمری دارند برای چاپ روی سطوح خاص مانند مقوایی یا پلاستیک مناسب هستند.
- پلیتهای فلزی چند لایه: این پلیتها مقاومت بسیار بالا برای چاپهای صنعتی مانند روزنامه دارند و ترکیب فلزاتی مانند مس و کروم هستند.
- پلیتهای قابل شستشو: این دسته از پلیتها با ویژگی قابل شستشو بودن، میتوانند برای چاپهای آزمایشی استفاده مجدد شوند.
تفاوت CtP و CtF
- Ctf یا computer to film: به فرایند سنتی گفته میشود که در آن ابتدا طرح روی فیلم به چاپ رسیده و بعد با آن، پلیت ساخته خواهد شد. این فرایند زمان بیشتری برده، پرهزینهتر است و امکان خطا در آن افزایش پیدا میکند.
- Ctp یا computer to plate: به فرایند مدرن و دیجیتال گفته میشود که مرحله فیلمسازی در آن حذف شده و طرح به صورت کاملاً مستقیم روی زینک حکاکی میشود. این فرایند، سریع، دقیق و مقرون به صرفه میباشد.
آموزش جامع ساخت مهر دست ساز
بعد از اینکه با روند تهیه زینک در چاپ آشنا شدید خوب است که فرایند ساخت مهر دست ساز را هم بدانید برای ساخت مهره دست ساز مراحل زیر طی میشود؛
- طراحی: در اولین مرحله طرح مورد نظر روی پاکت مخصوص، مهر، لاستیک مهر یا پلیمر، فتوپلیمر یا قلم یا پرینتر لیزری انتقال پیدا میکند.
- حکاکی یا نوردهی: برای لاستیک مهر با کاتر طرح را حکاکی کرده و برای فتوپلیمر بعد از چسباندن فیلم طرح آن را زیر نور یووی قرار دهید تا قسمتهای اضافی شسته شود.
- مونتاژ مهر: پایه مهر دسته یا فلزی را به لاستیک حکاکی شده بچسبانید و بعد از خشک شدن مهر را با مرکب تست کنید.
انواع خدمات پس از چاپ کدامند؟
انواع خدمات پس از چاپ شامل موارد مختلف میشوند که در جهت افزایش دوام و زیبایی محصولات چاپی هستند. این خدمات عبارتند از؛
- تنگ کردن و صحافی: اقداماتی مانند: سیمی، چسب گرم و منگنه
- برش و سلفون: UV موضعی و لمینت
- ساخت و دایکات: قالب زنی و برجسته کاری
- تطبیق و بستهبندی: تا کردن، چسباندن، بستهبندی.
سخن آخر
با مطالعه این مطلب به طور کامل با اینکه زینک در چاپ چیست آشنا شدید و میدانید که فرایند زینک در چاپ افست چقدر حائز اهمیت و موثر است. برای دریافت خدمات چاپ افست و چاپ لیتوگرافی با کیفیت بالا و در تعداد انبوه مجموعه چاپ آقا با ارائه خدمات موثر و تجهیزات مدرن در خدمت شما است. استفاده از زینک در چاپ باعث افزایش ماندگاری و دوام رنگ شده که این امر برای محصولات چاپی مختلف حائز اهمیت است. فرقی ندارد سفارش شما چند عدد باشد در هر صورت میتوانید در مجموعه چاپ آقا سفارشتان را به صورت حضوری یا غیر حضوری ثبت کنید.
سوالات متداول
کاربردهای زینک در چاپ چیست؟
چاپ امنیتی و انواع اسکناس، استفاده به عنوان مرکبهای متالیک و براق، چاپ افست ولیتوگرافی، محافظت در برابر خوردگی چاپ روی فلزات و…
قیمت زینک در چاپ چقدر است؟
از ۲۰۰ هزار تومان به بالا آغاز میشود که بستگی به سایز و نوع پوشش دارد.
دلیل استفاده از زینک در چاپ افست چیست؟
کیفیت بالا، مقاومت در برابر تیراژهای زیاد و هزینه مقرون به صرفه.
عمر مفید یک زینک چقدر است؟
عمر مفید زینک بستگی به جنس زینک و نوع مرکب دارد. اما به طور کلی حدود ۱۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار چرخه چاپ می باشد.
پلیتهای مورد استفاده در لیتوگرافی شامل چه مواردی میشوند؟
پلیتهای آلومینیومی، پلیت دیجیتال، پلیت پلیمری، پلیت فلزی چند لایه و پلیتهای قابل شستشو.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید!