خانه / مقالات / پلات چیست؟ + (ویژگی و انواع)

پلات چیست؟ + (ویژگی و انواع)

اگر نمی‌دانید چاپ پلات چیست، چه کاربردهایی دارد و چگونه انجام می‌شود؟ خواندن این مطلب را به شما توصیه می‌کنیم. چاپ پلات یا عریض زیر مجموعه‌ای از چاپ دیجیتال بوده که به وسیله دستگاه مخصوص پلاتر تولید و انجام می‌شود. چاپ پلات از نظر چیستی کاملا شبیه به پوستر می‌باشد اما یک تفاوت اصلی بین آن ها وجود دارد اینکه در پلات با ثابت شدن عرض، طول یا ارتفاع بیش از ۳۰ متر نیز قابل چاپ خواهد بود.

اگر بنرها و بیلبوردهای بزرگ را در خیابان دیدید که به صورت قدی جلب توجه می‌کنند، باید بدانید که اکثراً با کمک پلاتر چاپ می‌شوند. قبل از اینکه دستگاه پلاتر ابداع شود، فرایند چاپ پلات خیلی دشوار بود و برای چاپ‌های بزرگ نیاز به دقت خیلی زیادی در تنظیم رنگ، تمیزکاری و اتصال بنرهای جداگانه بود. اما در حال حاضر با کمک دستگاه پلاتر همه چیز خیلی سریع و آسان انجام می‌شود. از فرایند چاپ پلات برای فضای داخلی سازه‌های نمایشگاهی، انواع پوستر، نقشه و… می‌توان استفاده کرد.

ویژگی های اصلی چاپ پلات (چاپ عریض)

برای اینکه بهتر بدانید چاپ پلات چیست؟ باید با ویژگی‌های آن آشنا شوید. چاپ پلات که معمولاً برای تبلیغات، نقشه‌ها و بنرها استفاده می‌شود، ویژگی‌هایی دارد که قصد داریم آن‌ها را به صورت مجزا بررسی کنیم؛

  • ابعاد بزرگ و انعطاف پذیری در اندازه‌: در چاپ پلات امکان چاپ در عرض‌های مختلف از ۱۸ اینچ تا بیشتر از ۱۵۲ اینچ وجود دارد. از نظر طولی نیز امکان چاپ در طول نامحدود با استفاده از رول کاغذ یا پارچه وجود دارد.
  • تنوع بالای مواد قابل چاپ: چاپ پلات بر روی کاغذ، مقوا، پارچه و بنر، مواد سخت مانند چوب و فلز و مواد انعطاف پذیر مانند استیکر و کاغذ دیواری انجام می‌شود.
  • تکنولوژی‌های مختلف چاپ: از تکنولوژی‌های مختلفی مانند چاپ جوهر افشان، چاپ لاتکس، چاپ سولونت و چاپ UV می‌توان استفاده کرد.
  • کیفیت و سرعت: امکان چاپ در کیفیت‌های مختلف (حتی تا ۱۴۴۰dpi و بالاتر) و سرعت های متفاوت و بهره‌گیری از چاپ CMYK برای چاپ پلات وجود دارد.
  • مقاوم در برابر عوامل محیطی: برخی جوهرها مانند سولونت و لاتکس در برابر نور، رطوبت و خراش مقاوم هستند و همچنین امکان لمینت کردن (پوشش محافظ) برای افزایش ماندگاری چاپ نیز وجود دارد.

کاربرد های پلات لمینت

پلات لمینت ها چاپ‌های عریضی هستند که با یک لایه محافظ پوشانده شده‌اند تا دوام و کیفیت چاپ حفظ شود. این نوع از چاپ در برابر عوامل محیطی مانند: نور، رطوبت و گرد و غبار مقاوم بوده و کاربرد گسترده‌ای در تبلیغات محیطی مانند بنرها، پرچم‌ها و استیکرها و دکوراسیون داخلی مانند: کاغذ دیواری و تابلوهای دکوراتیو دارند.

علاوه بر این در محیط‌های نمایشگاهی هم به عنوان استندها و بک دراپ‌ها و در نقشه‌های مهندسی و تابلوهای راهنما نیز می‌توان از آن ها استفاده کرد. از دیگر کاربردهای پلات لمینت می‌توان به کاربردهای تجاری آن در محیط‌هایی که نیاز به ماندگاری بالا دارند؛ مانند: منوهای رستوران و برچسب‌های فروشگاهی اشاره کرد.

در مجموع این ویژگی‌ها باعث شده که پلات لمینت برای فضاهای شلوغ و آب و هوای مختلف ایده آل باشد و باعث کاهش هزینه‌های تعویض مکرر شود.

بیشتر بخوانید:   انواع چاپ در گرافیک +( ۸ روش چاپ دستی و دیجیتال)

پلاتر چیست؟

وقتی که درصدد این هستید بدانید پلات لمینت چیست و چگونه به چاپ می‌رسد، باید با دستگاه پلاتر نیز آشنایی داشته باشید. زیرا تمام این چاپ‌ها با کمک دستگاه پلاتر انجام می‌شوند. پلاتر یک دستگاه سخت‌افزاری و بسیار شبیه به پرینتر است که برای ترسیم یا چاپ تصاویر و طرح‌ها و نقشه‌ها در ابعاد بزرگ استفاده می‌شود.

معمولا بزرگترین سایزی که پرینترها می‌توانند چاپ کنند سایز A3 می‌باشد. در حالی که پلاترها وظیفه چاپ در ابعاد بزرگ تا عرض چند متر را بر عهده دارند. پلاترها قادر به کار با رول‌های کاغذ، وینیل، تخته سه‌ لا، آلومینیوم، پلاستیک، ورق فولادی، پارچه و سایر مواد هستند و چاپ آن ها محدود به کاغذهای استاندارد و مقوا نمی‌شود.

پلاترها فرایند ترسیم و چاپ را با کمک قلم و سایر ابزارهای نوشتاری مخصوص انجام می‌دهند. یعنی با رسم خطوط پیوسته طرح را چاپ می‌کنند که این امر باعث دقت بسیار بالای این دستگاه خواهد شد. همین موضوع مهم به علاوه کیفیت بالای چاپ پلاتر باعث شده است که کاربرد عمده آن در زمینه معماری، مهندسی، تبلیغات و طراحی باشد.

پلاترها در دو نوع اصلی، قلمی و جوهر افشان موجود هستند که از نوع قلمی برای تهیه و ترسیم نقشه‌ های فنی و خطوط دقیق استفاده می‌شود در حالی که پلاترهای جوهرافشان برای چاپ تصاویر رنگی با کیفیت بالا مناسب هستند.

فرایند چاپ پلات توسط دستگاه پلاتر

فرایند چاپ پلات به این صورت است که دستگاه پلاتر روی کاغذی که به صورت ثابت قرار گرفته به چهار جهت بالا، پایین، چپ و راست حرکت کرده و با با پاشش رنگ در حین حرکت، فایل و طرح مورد نظر را که از طریق کامپیوتر به هدهای پرینتر ارسال شده است را چاپ می‌کند.

پلات لمینت می‌تواند بر اساس خواسته مشتری برش بخورد و این عمل با دستگاه مخصوص انجام می‌شود. باید در نظر داشت که در چاپ پلات از دو نوع کاغذ استفاده می‌شود که این کاغذها عبارتند از:

  1. کاغذ ۸۰ گرمی: همان کاغذ معمولی است که از آن در چاپ پلاس با گرماژ متوسط استفاده می‌کنند.
  2. کاغذ مقوایی: این کاغذ نسبت به کاغذهای تحریر و گلاسه وضوح چاپ بالاتری دارد و به آن کوتد مقوایی نیز می‌گویند. کوتد مقوایی در دو نوع مات و گلاسه موجود است که هر دو مدل در سطح بالایی رنگ‌ها را جذب می‌کنند.

پلات لمینت چیست؟

برای افرادی که نمی‌دانند پلات لمینت چیست باید بگوییم پلات لمینت به فرایندی گفته می‌شود که طی آن طرح یا نقشه گرافیکی یا حتی تصویر با کیفیت بسیار بالا جهت افزایش مقاومت و دوام، تحت عملیات لمینت قرار می‌گیرد.

لمینت نوعی لایه محافظ است که روی طرح مورد نظر قرار گرفته و به دوام بیشتر آن منجر می‌شود. انجام این کار با حرارت و فشار به سطح طرح انجام شده و لمینت روی طرح می‌چسبد.

پلات لمینت در زمینه‌های مختلف کاربرد دارد که برخی از مهم‌ترین کاربردهای آن شامل موارد زیر می‌شوند؛

  • حفاظت فیزیکی: جلوگیری از پارگی، آسیب در اثر رطوبت، گرد و غبار و ساییدگی
  • افزایش دوام و طول عمر: مناسب برای طرح‌هایی که به صورت مداوم و دائمی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مانند: نقشه‌های معماری یا تبلیغات محیطی.
  • ظاهر حرفه‌ای و زیبا: پلات لمینت‌ ها با ایجاد سطح براق یا مات جلوه بصری بهتری ایجاد کرده و باعث ظاهر حرفه‌ای طرح خواهند شد.
  • قابلیت شستشو: محافظ لمینت وقتی که روی طرح قرار بگیرد آن را برای استفاده در محیط‌های مرطوب و کثیف مانند: آشپزخانه‌های صنعتی و بیمارستان‌ها مناسب می‌کند. در نتیجه می‌توان در صورت کثیف شدن طرح، به راحتی آن را تمیز کرد.

انواع پلات لمینت

پلات لمینت یا نقشه و طرح لمینت شده بر اساس جنس و سایر فاکتورها دسته‌بندی‌های متعددی دارد. اما اصلی‌ترین دسته‌بندی پلات لمینت شامل لمینت سرد و لمینت گرم می‌شود که هر کدام از این موارد را در ادامه با یک جدول کامل برای شما شرح می‌دهیم.

نوع پلات لمینت توضیح
لمینت سرد لمینت سرد برخلاف لمینت گرم بدون حرارت و با فشار غلتک یا به صورت دستی انجام می‌شود. در این روش یک لایه لمینت با چسبی که از قبل فعال شده روی طرح قرار گرفته و با فشار به سطح خواهد چسبید.

این روش برای موادی که به حرارت حساس هستند مانند: بعضی از برچسب‌ها، استیکرهای وینیل، چاپ‌های جوهر افشان و کاغذهای نازک کاربرد دارد. لمینت سرد دارای مزایای خاص خود بوده و جلوی آسیب حرارتی را می‌گیرد. همچنین قابل استفاده روی سطوح مختلف حتی پلاستیک‌های حساس می‌باشد. اما باید بدانید نسبت به روش لمینت گرم مقاومت کمتری در برابر رطوبت و سایش خواهد داشت.

لمینت گرم پلات لمینت گرم با کمک حرارت و فشار بالا قابل انجام است. در این روش یک لایه نایلون یا پلی استر که معمولاً ضخامتی بین ۸۰ تا ۲۵۰ میکرون دارد، روی طرح قرار گرفته و با کمک دستگاه لمینیتور گرم چسب موجود در لایه لمینت فعال می‌شود و در نهایت به سطح مورد نظر چسبانده خواهد شد. این روش لمینت به ایجاد سطح یک دست مقاوم در برابر رطوبت، پارگی و سایش کمک زیادی می‌کند و به طور کلی برای اسناد مهم، انواع نقشه‌های مهندسی و تابلوهای تبلیغاتی و منوهای رستوران می‌توان از روش لمینت گرم استفاده کرد.

لمینت‌های گرم در دو نوع براق و مات تولید می‌شوند که نمونه براق جلوه بصری و جذاب تری داشته و نمونه مات جلوی بازتاب نور را می‌گیرد.

 

تفاوت پلات لمینت سرد و گرم

بعد از اینکه به طور کامل دانستید پلات رنگی چیست و چاپ پلات لمینت چه می‌باشد، باید با تفاوت‌های پلات لمینت سرد و گرم آشنایی پیدا کنید. این دو روش پلات لمینت از لحاظ چگونگی انجام، مزایا، میزان مقاومت و سایر ویژگی‌ها با هم متفاوت هستند که هر کدام را به طور جداگانه بررسی می‌کنیم.

تفاوت در فرایند اجرا

چگونگی اجرای لمینت گرم با سرد متفاوت است. لمینت گرم با کمک حرارت و فشار انجام شده و به سطح می‌چسبد. اما لمینت سرد با فشار مکانیکی غلتک یا دستی و بدون حرارت انجام می‌شود. چسب مورد استفاده برای لمینت گرم چسب حرارتی ترموپلاستیک بوده که با گرما فعال می‌شود. اما چسب مورد استفاده برای لمینت سرد نیاز به گرما نداشته و حساس به فشار است.

علاوه بر این موارد، سرعت اجرا در لمینت گرم بسیار سریع‌تر می‌باشد. زیرا در آن از دستگاه‌ های حرارتی خودکار استفاده می‌شود. اما در لمینت سرد سرعت اجرا کمی کندتر می‌شود و نیاز به دقت زیادی جهت جلوگیری از ایجاد حباب هوا خواهد داشت.

بیشتر بخوانید:   انواع دستگاه چاپ افست +‌ (۱۱ دستگاه چاپ افست)

تفاوت در میزان کیفیت و مقاومت

لمینت گرم در برابر رطوبت بسیار مقاوم است. اما لمینت سرد نسبت به رطوبت مقاومت متوسطی داشته و همه چیز بستگی به کیفیت چسب آن دارد. در برابر پارگی، لمینت گرم محکم است اما در صورتی که لایه ضخیم نباشد، احتمال پارگی وجود دارد. لمینت سرد منعطف بوده اما در برابر کشش بسیار ضعیف است و پاره می‌شود.

لمینت گرم سطح سخت و مقاوم در برابر خط و خش داشته و تا سال‌های طولانی بدون تغییر رنگ مانند روز اول باقی می‌ماند. لمینت سرد در برابر خط و خش نسبتا مقاوم است. اما در دراز مدت ممکن است دچار خط و خش شود.

تفاوت در کاربرد

کاربردهای لمینت گرم و سرد نسبتا متفاوت است. لمینت‌های گرم برای نقشه‌های مهندسی، تابلوهای تبلیغاتی و منوی رستوران گزینه خوبی هستند. اما لمینت‌های سرد معمولاً برای استیکرهای مغناطیسی و وینیل و پوسترهای موقت بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

قیمت چاپ پلات لمینت گرم و سرد

از لحاظ قیمتی چاپ پلات لمینت گرم و سرد بر اساس عواملی مانند: ابعاد، جنس کاغذ، کیفیت چاپ و…. با هم متفاوت هستند. به صورت کلی لمینت گرم ارزان‌تر است. زیرا فرایند ساده‌تری داشته اما لمینت سرد به علت استفاده از چسب‌های مخصوص کمی قیمت بالاتری دارد. جدا از این، ضخامت لمینت نازک ارزان‌تر از لمینت‌های ضخیم می‌باشد. لمینت‌های براق و مات نیز از لحاظ قیمتی متفاوت هستند و در نهایت تیراژ چاپ تعیین می‌کند که هزینه نهایی چقدر باشد.

اگر نیاز به مقاومت بالا و قیمت کمتر دارید لمینت گرم را پیشنهاد می‌کنیم. اما اگر مواد مورد نظر شما حساس به گرما هستند، باید به سراغ روش لمینت سرد بروید. خبر خوب اینکه هر دوی این روش‌ها در چاپ آقا با کیفیت فوق العاده بالا و قیمت مناسب برای تمام کاربران از سراسر ایران انجام می‌شوند.

سخن آخر

با مطالعه این مطلب دانستید که چاپ پلات چیست، چه کاربردهایی دارد و در چه زمینه‌ای می‌توان از آن استفاده کرد. چاپ پلات با دو روش لمینت گرم و سرد قابل انجام است. تمام این موارد در چاپ آقا با تجهیزات پیشرفته و مواد اولیه مرغوب قابل انجام هستند. پس اگر قصد چاپ بنر، پوستر و… با روش پلات را دارید همین حالا با چاپ آقا تماس بگیرید.

سوالات متداول

لمینت سرد ارزان‌تر است یا گرم؟

لمینت گرم به علت سادگی و سهولت در استفاده و چسب‌های معمولی قیمت ارزان‌تری نسبت به لمینت سرد دارد.

پلات لمینت چیست و چرا انجام می‌شود؟

پلات لمینت به معنای پوشاندن سطح چاپ با یک لایه پلاستیکی یعنی لمینت به منظور افزایش مقاومت، جلوه بصری بهتر و طول عمر بیشتر است.

چاپ پلات چیست و چه کاربردهایی دارد؟

چاپ پلات از زیر مجموعه‌های چاپ دیجیتال بوده که با دستگاه پلاتر انجام می‌شود. اصلی‌ترین کاربرد این روش چاپ استفاده از آن برای انواع نقشه‌ها، استندهای نمایشگاهی، بنرها و پوسترها است.

آیا چاپ پلات ضد آب است؟

چاپ پلات به تنهایی ضد آب نیست. اما اگر لمینت گرم یا سرد روی آن قرار بگیرد، نسبت به رطوبت و آب مقاوم خواهد شد.

درباره خانم صالحی

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید!

avatar